Het oog doet het werk

Fotograferen is een kwestie van zien, niet van de duurste apparatuur

En verder?

Anders dan “fotograferen is kijken en klikken” wist ik nauwelijks iets van de techniek. Ik stelde in op wat ik dacht dat goed was, zocht naar een compositie en maakte de foto. Want mijn oog voor beeld en compositie was goed ontwikkeld dankzij mijn grafische achtergrond. Ik ben er heilig van overtuigd dat je fotografeert door het te zien, en de camera is slechts je verlengstuk. Na een cursus en heel, heel veel lezen, bestuderen, testen én uitproberen, fotografeer ik nu wat en hoe ik het voor ogen heb. Met weinig of juist veel scherptediepte, met de gulden snede in het achterhoofd, op het moeilijkste of het makkelijkste moment van de dag, buiten of binnen. Hoewel buiten mijn voorkeur heeft en ik het liefst geen flits gebruik.

Langzaam timmer ik aan de weg. Ik krijg verzoeken van mensen die foto’s van me gezien hebben en vragen of ik ze op de gevoelige plaat vast wil leggen. Dat vind ik een hele eer. En erg leuk om te doen. Want als je iemand fotografeert, geeft die persoon altijd een klein beetje van zichzelf bloot. Het is prachtig om te proberen om dat in beeld te vangen, of dat nu een spontaan portret of een studio-shoot is.

Boven: lunchpauze in Porto (2015)
Rechts: zelfportret (2016)

Soms zijn er dagen dat ik denk: ‘Het lijkt nergens op!’
Dan zou ik het liefst het bijltje erbij neergooien.

Maar dat is gelukkig niet zo heel vaak het geval.

En dan zijn er momenten dat ik nét dat ene shot heb kunnen maken waar ik opuit was. Precies goed.

Dat is ook niet zo heel vaak het geval. Maar wel heel fijn!

Vragen of opmerkingen?

Leuk dat je langskwam, dank je wel daarvoor. Heb je een vraag of een opmerking over mijn foto's, fotografie, een Sony A6500, een shoot of iets anders? Laat het weten via het contactformulier. Ik neem dan snel contact met je op.

Contact